Friday, 15 February 2013

.DIY: Goodie Bag untuk tetamu.


Hari ni I nak review pasal goodie bag. Memandangkan goodie bag ni org x kan simpan..so I decide nk bli paper bag yang murah2 je..for sure la paper bag biase yang orang gune agak mahal..around RM3++ for 10 pcs. So kalo nk bli 800…haa..kire je la bape duitnye….ratus2 jugak kan… So, jom tgk paper bag jenis ape I gune untuk goodie bag..hehe..

Ada apa dengan brown paper bag cap gerai???




So, you guys bole agak kan ape jenis goodie bag I nnt…? Brown paper bag teramat lah murah..but then, you have to spend on the deco.. tp nak teko on x susah..normally orang akan gune doilies or riben untuk deko…I pilih riben aje…muraj=h pon murah…segulung riben RM1 bole deko 50 paper bag…haaa…murah kan?? Harga paper bag ni pulak RM3.40 for 100pcs. I bli Kat Mydin USJ..Sbb nak buat ntk 800 tetamu, I bli 8 peket je..

Memandangkan mak I suruh buat tali untuk bag ni…so I pon bli la tali kertas yg gulung2 tu…x tau la ape name…


Tali Kertas


Segulung besar RM7.80. Tali ni bole dibukak..n bila bukak boleh bahagi lagi 4! So segulung tali ni I kerat 170 X 4 /2 I dapat buat tali untuk 340 beg. So I bli 3 gulung tali berwarna warni..hehe..Ade jugak yang dah siap bukak tali ni..tapi mahal la..RM1.50 semeter…

Riben Untuk hiasan


**penting!! Untuk kita kuatkan tali pada paper bag ni..sbb paperbag ni agak fragile n mudah terkoyak! So I tampal masking tape kat bahagian dalam tempat I tampal tali ni supaya beg x mudah koyak..masking tape murah aje..RM4.20 for 3 pcs..1 pcs bole buat 80++ beg..

Masking tape yang ditampal kat bahagian tali


Jom kite mula calculate cost nk DIY paper bag ni…

1.       Brown paper bag : RM3.40/100 = RM0.034
2.       Tali kertas:  RM7.80/340 = RM0.03
3.       Riben : RM1/50 = RM0.02
4.       Masking Tape = RM4.20/3/80 = RM0.018

Total = RM0.108 per bag!!

Murah kan??? Ape yang diperlukan hanyalah masa dan kesabaran..x lame pon nak siapkan 800 paper bag ni…seminggu je..:) InsyaAllah Allah bantu..:)

Paper bag dah siap pasang tali


Paper bag dan riben


Cenderahati dalam goodie bag!



Til then~~~

Luv!

4 comments:

  1. Salam.
    Hai.. cantik la tali paper bag tu
    Kat mana ye awak beli? ^^ sy stay area shah alam
    Tq! ;)

    ReplyDelete
  2. wslm...tali ni bli kat kedai brg pengantin..
    kalo kat shah alam, kat pkns ade..kedai level 1 deret gedung harian..
    tapi kedai tuh belah dalam2..kene cari sket la.. :)

    ReplyDelete
  3. Thankkkk youuu ^^ :) will find it.

    ReplyDelete